روزهای شکوه به سیلیکون ولی دوباره بازگشته اند. در پارک های اداری که در امتداد بزرگراه 101 جای خوش کرده اند، بار دیگر صدای گوش نواز کسب و کارهای نوپا طنین انداز می شود. سر به فلک کشیدن اجاره بها و فزونی تقاضا برای اسکان در اقامتگاه های تفریحی در شهرهای تفرجگاهی نظیر دریاچه تاهو نوید انباشت سرمایه را می دهد. منطقه خلیج مهد صنعت نیمه رسانا و کارخانجات کامپیوتری و اینترنتی است که همگی در سایه این درخت تناور صنعت همچون نهال های قد کشیده اند. ساحران و جادوگران این شهر با افسونگری های بی شمار، از تلفن های صفحه لمسی گرفته تا جستجوی آنی کتابخانه های غول پیکر و توان هدایت پهپادی از هزاران کیلومتر دورتر، قوای جهان آینده را به تسخیر خود درآورده اند. دمیده شدن روحی تازه در کالبد فعالیت های تجاری این شهر در سال 2010 خود مؤید این نکته بود که پیشرفت، موتور محرکه و قلب تپنده ی این شهر به حساب می آید.
ار این رو جای تعجب دارد که برخی از ساکنین سیلیکون ولی براین باورند که این شهر در حال درجا زدن است و نرخ نوآوری در آن برای ده هاست که سیر نزولی به خود گرفته است. پیتر تیل، بنیانگذار پی پال و نخستین سرمایه گذار خارجی در فیس بوک معتقد است که نوآوری در آمریکا در برزخی میان کما و مرگ گیر افتاده است. مهندسان سایر حوزه ها نیز همین بذر ناامیدی و یأس را در دل کاشته اند. گروه قلیل اما رو به افزایشی از اقتصاددانان نیز گمان می برند که در عصر کنونی پیامدهای اقتصادی ناشی از نوآوری در مقام مقایسه با نمونه های مشابه در گذشته کم رنگ و فاقد اثرگذاری بالا هستند.
[ … ]
درمجموع، نوآوری های منشاء گرفته از توان پردازشی نازل در حال اوج گیری هستند. کامپیوترها اندک اندک قادر به فهم زبان طبیعی می شوند. افراد بازی های رایانه ایی را تنها از طریق حرکات بدن کنترل می کنند—فناوری ایی که کم کم جای خود را در میان بخش اعظمی از تجارت جهانی باز می کند. چاپگرهای سه بعدی قادر به ترسیم اشکال متنوع و بسیار پیچیده شده اند و در آینده نزدیک پای خود را در عرصه ترسیم بافت های بدن انسان و سایر اجزای سازنده ساختمان اندام ها می گذارند.
اگر شما این تصویر امیدبخش از آینده را پیش روی یک انسان بدبین به آینده بگذارید، با بی اعتنایی به شما خواهد گفت که "به همین خیال باش". اما پذیرش این عقیده که آهنگ رشد پیشرفت های حاصل از فناوری یا بی وقفه ادامه داشته و اینکه مستمراً سیر نزولی به خود گرفته است به جای پذیرش این نکته که این رشد متناوباً دستخوش جزر و مد هایی شده است، در تقابل با واقعیت های تاریخ قرار می گیرد. چاد سیورسون از دانشگاه شیکاگو این نکته را خاطرنشان می کند که نرخ رشد بهره وری در عصر برق رسانی دستخوش تلاطمات زیادی بوده است. نرخ رشد در دوره پدیدارشدن نوآوری های عظیم الکترونیکی، یعنی در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، روندی کاهشی به خود گرفت و سپس جهش صعودی و ناگهانی را تجربه کرد.