This site uses cookies.
Some of these cookies are essential to the operation of the site,
while others help to improve your experience by providing insights into how the site is being used.
For more information, please see the ProZ.com privacy policy.
Czy istnieje jakiś sposób, aby uzyskać zwrot kosztów dojazdu do prokuratury oraz KP Policji w związku z wezwaniem tłumacza przysiegłego? I w jednym i drugim miejscu tłumaczenie trwało zaledwie godzinę, więc wynagrodzenie z tego tytułu mizerne, za to koszty dojazdu - po 70 km w jedną stronę w obu przypadkach znacząco wykraczają poza kwotę wynagrodzenia (jechałam własnym samochodem). Zazwyczaj wzywają mnie sądy/ prokuratury i komendy policji z "sąsiedztwa", gdzie dojazd nie... See more
Czy istnieje jakiś sposób, aby uzyskać zwrot kosztów dojazdu do prokuratury oraz KP Policji w związku z wezwaniem tłumacza przysiegłego? I w jednym i drugim miejscu tłumaczenie trwało zaledwie godzinę, więc wynagrodzenie z tego tytułu mizerne, za to koszty dojazdu - po 70 km w jedną stronę w obu przypadkach znacząco wykraczają poza kwotę wynagrodzenia (jechałam własnym samochodem). Zazwyczaj wzywają mnie sądy/ prokuratury i komendy policji z "sąsiedztwa", gdzie dojazd nie jest dla mnie wielkim wydatkiem, tym razem jednak wyszło jak wyszło - sprawa przeciągnęła się po kilku miejscowościach znacząco oddalonych od mojego miejsca zamieszkania. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Pytam, bo pewnie na policji i prokuraturze się nie skończy, będzie jeszcze sprawa w sądzie, więc czeka mnie kolejna wycieczka. ▲ Collapse
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
Ryszard Jahn Local time: 14:00 allemand vers polonais + ...
zwrot kosztów.
Feb 9, 2012
Zwrot kosztów należy Ci się bez jakichkolwiek problemów.
Należy wystawić na to rachunek, podając ustawowe aktualnie obowiązujące ceny wg poj. silnika x ilość km. (+ stosownie nr sprawy itp. - niektóre #organa# mają na to swoje formularze.)
Nie stanowi ta kwota zresztą Twojego przychodu.
Powodzenia
rjz
Subject:
Comment:
The contents of this post will automatically be included in the ticket generated. Please add any additional comments or explanation (optional)
The leading translation software used by over 270,000 translators.
Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop
and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.