Pages sur ce sujet:   [1 2] >
Podobno EKO, ale czy logiczne?
Auteur du fil: Piotr Wargan
Piotr Wargan
Piotr Wargan  Identity Verified
Pologne
Local time: 11:16
Jan 26, 2012

Cześć,

Natrafiłem dzisiaj w internecie (Rzeczpospolita) na taki tekst:

http://www.rp.pl/artykul/84101,798142-Ochrona-srodowiska--ekologiczne-wymogi-i-kary-dla-przedsiebiorcow.html

Wynika z niego, że firmy jednoosobowe mają jakieś obowiązki "w temacie sprawozdawczości ekologicznej na
... See more
Cześć,

Natrafiłem dzisiaj w internecie (Rzeczpospolita) na taki tekst:

http://www.rp.pl/artykul/84101,798142-Ochrona-srodowiska--ekologiczne-wymogi-i-kary-dla-przedsiebiorcow.html

Wynika z niego, że firmy jednoosobowe mają jakieś obowiązki "w temacie sprawozdawczości ekologicznej na dzień" (nie, jeszcze nie dzisiejszy, ale bliski) 31 stycznia. Wiem, że firmy wytwarzające odpady powyżej jakiejś ilości miały już dawno i mają nadal takie obowiązki, ale jeżeli się odpadów praktycznie nie wytwarza, to o co chodzi?

Czytałem i nie mam pojęcia, czy jednoosobowy tłumacz też coś musi wypełniać, ale zaniepokojenie moje wzbudziło po prostu wielokrotne wspominanie jednoosobowych firm w tym tekście... Czy firmy tak ekologiczne, jak tłumacz-jednoosobowy-małodrukujący-i-samochodem-niewiele-jeżdżący są zagrożeniem dla środowiska, czy to środowisko biurokratyczne-pseudochroniące-środowisko jest już zagrożeniem dla zwyczajnego człowieka?

Co sądzicie o tych nowych eko-jajach?

Pozdrawiam,

P.
Collapse

Andrzej Lejman
Andrzej Lejman  Identity Verified
Pologne
allemand vers polonais
+ ...
Mam nadzieję, Jan 26, 2012

że jak zwykle pismak nieudolny podkolorował tekst (np. ten koszt utrzymania pracownika 100 k zł to pełen odjazd przy obecnych płacach w PL), żeby zrobić trochę sensacji.

Rzecz w tym, że firmą jednoosobową może być przedsiębiorstwo robót drogowych, masarnia, wytwórnia chemikaliów i w ogóle cokolwiek. I tam już oczywiście sprawa wygląda inaczej.

A wspomniani lekarze prawdopodobnie mają nieco inne obowiązki ze względu na odpady medyczne.

... See more
że jak zwykle pismak nieudolny podkolorował tekst (np. ten koszt utrzymania pracownika 100 k zł to pełen odjazd przy obecnych płacach w PL), żeby zrobić trochę sensacji.

Rzecz w tym, że firmą jednoosobową może być przedsiębiorstwo robót drogowych, masarnia, wytwórnia chemikaliów i w ogóle cokolwiek. I tam już oczywiście sprawa wygląda inaczej.

A wspomniani lekarze prawdopodobnie mają nieco inne obowiązki ze względu na odpady medyczne.

Nie dajmy się zwariować!

W razie czego wyjdziemy na ulice i spalimy jakieś formularze - to ostatnio chyba najskuteczniejsza metoda, jak się władzy nie dowali z grubej rury, to władza rżnie głupa

A.

[Edited at 2012-01-26 14:03 GMT]
Collapse

Piotr Wargan
Pologne
AUTEUR DU FIL
@ Andrzej - taki pałłał z ekologicznym grillem Jan 26, 2012

może ?

Oczywiście, że różne są te firmy jednoosobowe, mnie akurat zastanowiło wymienianie takich mniej "odpadotwórczych" (kancelarie itp.).

Kiedyś dość intensywnie zajmowałem się tematyką odpadów stałych i stąd moje zdziwienie sugerowaniem sprawozdawczości dotyczącej np. samozatrudnionego radcy prawnego

... See more
może ?

Oczywiście, że różne są te firmy jednoosobowe, mnie akurat zastanowiło wymienianie takich mniej "odpadotwórczych" (kancelarie itp.).

Kiedyś dość intensywnie zajmowałem się tematyką odpadów stałych i stąd moje zdziwienie sugerowaniem sprawozdawczości dotyczącej np. samozatrudnionego radcy prawnego

No a zwariować się nie dawajmy

P.
Collapse

Piotr Wargan
Pologne
AUTEUR DU FIL
Rzeczpospolita daje dalszy ciąg, o tu Jan 26, 2012

http://www.rp.pl/artykul/74103,797965-Przedsiebiorca-gnebiony-ochrona-srodowiska---Usowicz.html

i pisze tak: "Prawnik czy księgowa, siedzący za biurkiem, też musi obszernie dokumentować swoją ekopoprawność."

Prawnik lub księgowa, to już nie galwanizernia jednoosobowa, prawda?...
See more
http://www.rp.pl/artykul/74103,797965-Przedsiebiorca-gnebiony-ochrona-srodowiska---Usowicz.html

i pisze tak: "Prawnik czy księgowa, siedzący za biurkiem, też musi obszernie dokumentować swoją ekopoprawność."

Prawnik lub księgowa, to już nie galwanizernia jednoosobowa, prawda?

Czy jednak coś nam umyka przypadkiem, czy sobie z nas robią ekojaja?
Collapse

Michal Berski
Michal Berski  Identity Verified
Pologne
polonais vers anglais
+ ...
Temat był już wałkowany Jan 26, 2012

Piotr Wargan wrote:

Panience nie chciało się zgłębić tematu dokładniej - dotyczy to tylko firm jednoosobowych zajmujących się obrotem odpadami

Polangmar
Polangmar
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
Komu nie chciało się zgłębić tematu? Jan 26, 2012

Michal Berski wrote:
Panience nie chciało się zgłębić tematu dokładniej - dotyczy to tylko firm jednoosobowych zajmujących się obrotem odpadami

Jednoosobowa opinia kontra poważne gazety - Gazeta Wyborcza opisuje problem w podobny sposób:

Prowadzisz sklepik osiedlowy, gabinet dentystyczny, warsztat albo małą firmę komputerową? Nie wystarczy, że zgodnie z przepisami pozbywasz się odpadów. Nawet jeśli masz niewiele opakowań po jogurtach albo kilka zużytych tonerów, a do tego przekazujesz je odpowiedniej firmy recyklingowej. Musisz się jeszcze z nich rozliczyć, inaczej dostaniesz karę 10 tys. zł. Ustawa o odpadach mówi jasno: raz w roku trzeba składać sprawozdanie na temat faktycznie wytworzonych odpadów do marszałka województwa.
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,9283369,Gospodarowanie_odpadami__przedsiebiorcy_unikna_kary_.html

PAS
PAS  Identity Verified
polonais vers anglais
+ ...
Działant śmieciarzem Jan 27, 2012

...nie przeszkodziło to firmie, w której kupuję toner do drukarki (średnie zużycie 1 sztuka/ 11 miesięcy) i do której zanoszę zużyte na wymianę postraszyć mnie, że powinienem sobie wyrobić jakiś tam certyfikat wytwarzania odpadów.

A tak w ogóle to niedługo wszyscy pójdziemy do pierdla za czytanie komuś książki przez ramię w tramwaju, więc czym Wy się martwicie?

P.

Evonymus (Ewa Kazmierczak)
Evonymus (Ewa Kazmierczak)  Identity Verified
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
. Jan 27, 2012

Michal Berski wrote:

Piotr Wargan wrote:

Michał, no właśnie chyba nie tylko. Ewa

PAS
PAS  Identity Verified
polonais vers anglais
+ ...
Hm Jan 27, 2012

http://www.hossa.biz/oplaty-srodowiskowe-obowiazki-przedsiebiorcow,d117.html

Czy ktokolwiek z nas przekracza 400 zł?

Monitor z najnowszy
... See more
http://www.hossa.biz/oplaty-srodowiskowe-obowiazki-przedsiebiorcow,d117.html

Czy ktokolwiek z nas przekracza 400 zł?

Monitor z najnowszymi stawkami:
http://msp.money.pl/akty_prawne/obwieszczenie;ministra;srodowiska;z;dnia,monitor,polski,2010,074,945.html

Czy musimy udowadniać, że codzienne mycie się jest/ nie jest bezpośrednio związane z prowadzeniem działalności?
Jak z samochodami służbowymi (zarejestrowanymi na działalność)?
Collapse

Jaroslaw Michalak
Jaroslaw Michalak  Identity Verified
Pologne
Membre (2004)
anglais vers polonais
SITE LOCALIZER
Dowodzenie olfaktoryczne Jan 27, 2012

PAS wrote:
Czy musimy udowadniać, że codzienne mycie się jest/ nie jest bezpośrednio związane z prowadzeniem działalności?

Na szczęście dużo trudniej komuś udowodnić, że się dziś umył, niż wręcz przeciwnie...

Ja zdecydowanej większości swoich klientów nie znam osobiście, więc zarzut upiększania się dla korzyści materialnych odpada

Krzysztof Kajetanowicz (X)
Krzysztof Kajetanowicz (X)  Identity Verified
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
standardy dziennikarstwa Jan 27, 2012

Evonymus (Ewa Kazmierczak) wrote:

Michal Berski wrote:

Piotr Wargan wrote:

Michał, no właśnie chyba nie tylko. Ewa

Dziennikarze "Rz" nie powołują się na żaden przepis - ba, nawet nie wymieniają żadnej konkretnej ustawy ani daty nowelizacji tejże! Tymczasem kilka osób wypowiadających się w komentarzach nie pozostawia na tekście suchej nitki, twierdząc, że to bajka o żelaznym wilku.

Proponuję założyć, że dziennikarzom się coś pomyliło. Zabawili się w głuchy telefon / nieudolne guglowanie / czytanie bez zrozumienia i produktem tej działalności ozdobili łamy swej gazety. Kiedyś w gazecie takiej jak "Rz" - słynącej z dobrego działu prawnego - byłoby to nie do pomyślenia, dziś obowiązują inne standardy

[Edited at 2012-01-27 11:35 GMT]

asia20002
asia20002  Identity Verified
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
dla pewności Jan 27, 2012

Tak dla pewności, mam nadzieję, że nie trzeba składać jakichś sprawozdań do 31 stycznia. Niedawno też natrafiłam na taki artykuł.

Asia

Evonymus (Ewa Kazmierczak)
Evonymus (Ewa Kazmierczak)  Identity Verified
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
. Jan 27, 2012

Krzysztof Kajetanowicz wrote:
Proponuję założyć, że dziennikarzom się coś pomyliło. Zabawili się w głuchy telefon / nieudolne guglowanie / czytanie bez zrozumienia i produktem tej działalności ozdobili łamy swej gazety. Kiedyś w gazecie takiej jak "Rz" - słynącej z dobrego działu prawnego - byłoby to nie do pomyślenia, dziś obowiązują inne standardy

[Edited at 2012-01-27 11:35 GMT]

I tak zakładam, ale coraz więcej mam wątpliwości (moja księgowa też)
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,9283369,Gospodarowanie_odpadami__przedsiebiorcy_unikna_kary_.html

Piotr Wargan
Pologne
AUTEUR DU FIL
Odpad komunalny, I presume? Jan 27, 2012

Są różne odpady, ale jak na to nie patrzeć, to raczej tylko komunalne tłumacz wytwarza.

Pusty kartridż do drukarki to będzie co najwyżej odpad "elektroniczny" jako element drukarki (ale może to po prostu zwykły plastik jest...). Z drugiej strony, jako że wcześniej kartridż zawierał toner (a tenże może być niebezpiecznym odpadem!, ale może też być całkiem bezpieczny...), to może traktowany jest jako "opakowanie po substancji niebezpiecznej"...
See more
Są różne odpady, ale jak na to nie patrzeć, to raczej tylko komunalne tłumacz wytwarza.

Pusty kartridż do drukarki to będzie co najwyżej odpad "elektroniczny" jako element drukarki (ale może to po prostu zwykły plastik jest...). Z drugiej strony, jako że wcześniej kartridż zawierał toner (a tenże może być niebezpiecznym odpadem!, ale może też być całkiem bezpieczny...), to może traktowany jest jako "opakowanie po substancji niebezpiecznej" i wtedy należy go unieszkodliwić "siłom i godnościom osobistom" (jeżeli ACTA juz obowiązuje, to nie wiem, czy ten cytat bezpłatnie mogłem tu wstawić: jakby co to wyrażam już teraz szczery żal, mea culpa))

No i co za pożytek z czytania prasy wynika, tylko się człowiek zdenerwuje i jeszcze innym zawraca głowę...

PS Jest jednak pożytek z przeglądania prasy - przypadkiem można znaleźć coś zabawnego:

http://deser.pl/deser/1,111858,11036153,Glodny_aligator_kontra_kot__ktory_nie_zna_strachu_.html

Mój kot (też rudy) nerwowo nie wytrzymał i zwiał sprzed ekranu przed końcem filmu

[Edited at 2012-01-27 14:07 GMT]
Collapse

M.A.B.
M.A.B.
Pologne
anglais vers polonais
+ ...
Słuszna racja w tym temacie Jan 27, 2012

Polangmar wrote:

Michal Berski wrote:

Jednoosobowa opinia kontra poważne gazety - Gazeta Wyborcza opisuje problem w podobny sposób:

Na szczęście nie wszystkich z nas to dotknie - przykładowo, przy korepetycjach nie produkuje się chyba aż tyle odpadów.

M

Pages sur ce sujet:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Modérateur(s) de ce forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Podobno EKO, ale czy logiczne?

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »