Pages sur ce sujet: < [1 2] | numer VAT EU Auteur du fil: Krzysztof Pawliszak
|
Gwidon Naskrent wrote:
Oczywiście, można całe życie pracować na UoD-ach i dobrze na tym wychodzić
[To zależy]...ile kosztów stałych jesteś w stanie wygenerować. Im więcej, tym działalność jest bardziej opłacalna. Również przy wyższych dochodach bardziej opłaca się być biznesmenem pełną gębą.
To prawda, to zależy. Czasami opłaca się w ramach jednego gospodarstwa domowego prowadzić jedną działalność gospodarczą i rozliczać przez nią wszystkie koszty oraz pracować na UoD i kosztów nie rozliczać Przy dwóch osobach i dwóch różnych profesjach czasami tak jest po prostu taniej i wygodniej.
W każdym razie biznesmenem "niepełną" gębą się nie czuję
a europejski nr VAT zostanie Ci nadany przez urząd skarbowy, kiedy ich o to grzecznie poprosisz (i zapłacisz)
Eee, od kiedy? Płaci się tylko za rejestrację jako podatnik VAT, numer EU NIP (nie VAT!) nadawany jest niedopłatnie i od ręki na wniosek. Można go używać na fakturach już następnego dnia po złożeniu wniosku.
Natychmiast można używać, ale nie jestem pewny czy natychmiast (od ręki) się ten EU numer dostaje.
Pamiętam, że wydawanie było płatne. Czy pamiętam prawidłowo i czy to nadal prawda nie będę się spierał - nie jestem pewny odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Bogdan
[Edited at 2010-07-11 11:12 GMT] | | | Sonja Stankowski Allemagne Local time: 16:38 Membre (2007) polonais vers allemand + ... można mieć numer VAT UE nie będąc płatnikiem VAT | Jul 11, 2010 |
Ja sama mam działalność gospodarczą (jednoosobową) i nie płacę VAT, póki nie przekroczę pewien roczny obrót. Na początku roku niemiecka agencja poinformowała, że muszę umieścić numer unijny na rachunkach, że taki jest wymóg unijny.
Skonsultowałam to z swoim biurem rachunkowym i Urzędem Skarbowym. Prosty formularz "potwierdzenie zarejestrowania podmiotu jako podatnika VAT UE", zgłoszenie z opcją "nie odprowadzący VATu", to się wysyła agencjom zagranicznym, wp... See more Ja sama mam działalność gospodarczą (jednoosobową) i nie płacę VAT, póki nie przekroczę pewien roczny obrót. Na początku roku niemiecka agencja poinformowała, że muszę umieścić numer unijny na rachunkach, że taki jest wymóg unijny.
Skonsultowałam to z swoim biurem rachunkowym i Urzędem Skarbowym. Prosty formularz "potwierdzenie zarejestrowania podmiotu jako podatnika VAT UE", zgłoszenie z opcją "nie odprowadzący VATu", to się wysyła agencjom zagranicznym, wpisuje się numer na rachunku, w zasadzie polski NIP plus PL z przodu. I nadal się nie płaci VAT. ▲ Collapse | | | Wymóg unijny? | Jul 11, 2010 |
Sonja Stankowski wrote:
Ja sama mam działalność gospodarczą (jednoosobową) i nie płacę VAT, póki nie przekroczę pewien roczny obrót. Na początku roku niemiecka agencja poinformowała, że muszę umieścić numer unijny na rachunkach, że taki jest wymóg unijny.
Ode mnie jeszcze żadne biuro z UE nie domagało się NIP UE... Wystarcza im mój zwykły NIP. | | | Sonja Stankowski Allemagne Local time: 16:38 Membre (2007) polonais vers allemand + ...
Tak mi jedna agencja niemiecka napisała, pozostałe nie potrzebują...
Chciałam tylko napisać, że to wcale nie takie trudne.
Jedyne minus: rejestracja jako płatnik/niepłatnik VAT kosztuje 170 złotych.
[Bearbeitet am 2010-07-11 16:25 GMT] | |
|
|
Lucyna Długołęcka wrote:
Ode mnie jeszcze żadne biuro z UE nie domagało się NIP UE... Wystarcza im mój zwykły NIP.
Bo ten NIP UE niczym oprócz PL z przodu nie różni się w formie od zwykłego NIP. Więc Twoi kontrahenci są przekonani, że wpisujesz w fakturę zarejestrowany NIP UE. Natomiast bez oficjalnej rejestracji nie zostaniesz wpisana do bazy VIES. I wszystko gra - do czasu, aż biuro w UE przeżyje najazd ich kontroli podatkowej i usłyszy zarzut, że fabrykuje jakieś dziwne faktury i wrzuca je w koszty, bo "taki podmiot gospodarczy nie istnieje - nie ma go w VIES".
Natomiast z rejestracją do VAT UE jest dokładnie tak, jak pisze Sonia powyżej, a ja pisałam wcześniej. Jedyny mankament to te 170 pln na początku, no i obowiązek robienia zestawienia transakcji wewnątrzwspólnotowych raz na kwartał - ale od czego mamy księgowe?
A, no jeszcze kłopot ze znalezieniem kategorii do odfajkowania przy rejestracji... bo od naszej strony eksport usług nie podlega VAT (nie ma odpowiedniej kratki w formularzu), ale od strony agencji import usług już jest owatowany.
PS: Swoją (nie)obecność w bazie VIES można sprawdzić tutaj:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=PL
[Edited at 2010-07-11 18:13 GMT] | | | Joanna Rączka Pologne Local time: 16:38 Membre (2009) anglais vers polonais + ... Zmiana przepisów od 1.01.2010! | Jul 19, 2010 |
Lucyna Długołęcka wrote:
Sonja Stankowski wrote:
Ode mnie jeszcze żadne biuro z UE nie domagało się NIP UE... Wystarcza im mój zwykły NIP.
Lucynko, uważaj, bo może nie dotarło do Ciebie, że od tego roku zmieniły się przepisy unijne i polskie. Na fakturach VAT przy świadczeniu usług na terenie Wspólnoty od tego roku musi być NIP-UE. Do zeszłego roku nie było to wymagane. I jeszcze doszedł obowiązek kwartalnego składania deklaracji VAT-UE - do 15 dnia po zakończeniu kwartału. Klienci może łykają, ale kontrola skarbowa...
A ja się nie dziwię, że węgierska agencja domaga się numeru NIP-UE. Przecież oni ten VAT od importu usług muszą zapłacić. Gdyby był numer VAT-UE na fakturze, mogliby go odliczyć, a tak - mają koszt. I to nie jest jakiś wydumany węgierski przepis - wszędzie tak jest. | | | Ja nie VAT-owiec | Jul 19, 2010 |
Dziękuję za info, Joasiu, ale ja nie wystawiam faktur VAT... | | | Osoby fizyczne NIE prowadzące działalności gospodarczej | Jul 19, 2010 |
Joanna Rączka wrote:
A ja się nie dziwię, że węgierska agencja domaga się numeru NIP-UE.
No a ja się jednak trochę dziwię, bo p. Krzysztof Pawliszak, który rozpoczął ten wątek pisał, że nie prowadzi działalności gospodarczej.
Nie dziwiłbym się, gdyby taką działalność był prowadził... | |
|
|
Joanna Rączka Pologne Local time: 16:38 Membre (2009) anglais vers polonais + ... A czy klient wie? | Jul 19, 2010 |
Bogusław Kucharski wrote:
Joanna Rączka wrote:
No a ja się jednak trochę dziwię, bo p. Krzysztof Pawlisz kak, który rozpoczął ten wątek pisał, że nie prowadzi działalności gospodarczej.
Nie dziwiłbym się, gdyby taką działalność był prowadził...
Pytanie, czy klient wie, że tłumacz nie prowadzi działalności gospodarczej? Bo może defaultowo traktują go jak firmę, bo tak im łatwiej. | | | Wie, ale to nic nie zmienia. | Jul 19, 2010 |
Joanna Rączka wrote:
Bogusław Kucharski wrote:
Joanna Rączka wrote:
No a ja się jednak trochę dziwię, bo p. Krzysztof Pawlisz kak, który rozpoczął ten wątek pisał, że nie prowadzi działalności gospodarczej.
Nie dziwiłbym się, gdyby taką działalność był prowadził...
Pytanie, czy klient wie, że tłumacz nie prowadzi działalności gospodarczej? Bo może defaultowo traktują go jak firmę, bo tak im łatwiej.
Pisałem klientowi, że nie prowadzę działalności, nie jestem płatnikiem VAT (aktywnym) etc. więc nie mogę mieć NIP-UE. Odpisał, że niestety prawo prawem i dopóki nie będę miał numeru, to on od moich usług będzie musiał płacić 25% VAT. Co prawda, za tą pierwszą wypłatę podatek zapłaci ze swojej kieszeni, bo nie poinformował mnie na początku naszej współpracy o tym wymogu, więc nie może mnie winić. Ale na przyszłość, albo rozwiązujemy współpracę do czasu gdy będę miał już numer, albo, tak jak umówił się z innym polskim tłumaczem, że schodzimy o 0,01$ ze stawki i ta różnica pokryje koszty. Oczywiście jeśli będę miał VAT-UE wówczas powrócimy do poprzednich stawek, a nawet mogę spodziewać się podwyżki
Tylko nadal mnie dziwi, że jedna z włoskich agencji, nie wymagała ode mnie w tym roku tego numeru przy wystawianiu invoice. | | | Lenard Zwick Pologne Local time: 16:38 polonais vers hongrois + ... VAT a NIP-UE | Jul 20, 2010 |
Może warto by nie zapomnieć, że w przypadku tłumaczeń pod względem podatków od wartości dodanej - taki jest i polski podatek od towarów i usług, czyli VAT - jak i wszelkich usług z nielicznymi wyjątkami od 1 stycznia br., miejscem świadczenia usługi jest kraj nabywcy, innymi słowi są wyjęte spod jurysdykcji prawa podatkowego (VAT-owskiego) kraju usługodawcy, i podlegają przepisom VAT kraju nabywcy.
W rzeczonym przypadku więc polskie przepisy nie mają zastosowania, tylk... See more Może warto by nie zapomnieć, że w przypadku tłumaczeń pod względem podatków od wartości dodanej - taki jest i polski podatek od towarów i usług, czyli VAT - jak i wszelkich usług z nielicznymi wyjątkami od 1 stycznia br., miejscem świadczenia usługi jest kraj nabywcy, innymi słowi są wyjęte spod jurysdykcji prawa podatkowego (VAT-owskiego) kraju usługodawcy, i podlegają przepisom VAT kraju nabywcy.
W rzeczonym przypadku więc polskie przepisy nie mają zastosowania, tylko przepisy kraju nabywcy oraz UE (jeśli kraj nabywcy jest w UE, a Węgry i Włochy są członkami).
Dobitniej wyrażając, przepisy polskie, albo to, czy ktoś jest podatnikiem VAT czynnym, zwolnionym przedmiotowo, czy podmiotowo czy nie, itp. nie mają żadnego znaczenia.
Będąc zarejestrowanym podatnikiem VAT-UE, czyli mając NIP-UE upraszczamy sobie życie, bo o lokalne przepisy - i buchalterię - martwi się nabywca, i to w sposób uregulowany na poziomie UE. A jak nie mamy... to może się okazać np., że po przekroczeniu kwoty granicznej w danym kraju trzeba tam się zarejestrować jako podatnik VAT czynny, i rozliczać się tam z fiskusem... (wpłata podatku należnego, deklaracje, itp.).
Firmy, buchalterzy, doradcy podatkowi, jak i urzędnicy podatkowi zwykle też nie bardzo kapują, jak to do końca jest, choć w przypadku niektórych usług (w tym i tłumaczeń) podobna zasada co do miejsca świadczenia usług obowiązuje już od lat (ale dla nas też się zmieniły przepisy pod innymi względami).
Ja bym o taki "szybki numerek" raczej się postarał, choćby na zasadzie lepiej mieć, niż nie mieć...
Zresztą nie zdziwiłbym się, jak by to włoskie biuro po pewnym czasie obudziło się ręką w ..., w przypadku kontroli. ▲ Collapse | | | Racja, ale... | Jul 20, 2010 |
W pełni się zgodzę, że warto taki numer mieć. Jednak (na tyle na ile wiem) w tym momencie nie mogę mieć numeru VAT-EU. Z tego, co się orientuję ten numer może uzyskać podatnik VAT czynny, a takim póki co nie jestem i patrząc na regulacje prawne, w najbliższej przyszłości raczej nie będę. | |
|
|
Krzysztof Pawliszak wrote:
W pełni się zgodzę, że warto taki numer mieć. Jednak (na tyle na ile wiem) w tym momencie nie mogę mieć numeru VAT-EU. Z tego, co się orientuję ten numer może uzyskać podatnik VAT czynny, a takim póki co nie jestem i patrząc na regulacje prawne, w najbliższej przyszłości raczej nie będę.
Powtarzam do znudzenia własny casus - jestem zarejestrowanym podatnikiem VAT, zarówno PL jak i UE, korzystającym ze zwolnienia - co oznacza, że ani nie płacę, ani nie odliczam VAT, a wystawiam rachunki zamiast faktur. Korzystać z przysługującego zwolnienia wolno każdemu. A w bazie VIES jestem i druga strona (agencja / klient bezpośredni) nie ma problemu w papierach.
Jedynym problemem jest wymyślenie podstawy do rejestracji, bo sam eksport usług jako działalność non-VAT nie wystarcza do rejestracji. Jednak zawsze można nabywać usługi i towary za granicą, co taką podstawę stanowi. Do rejestracji wystarcza nawet sam zamiar nabywania, a zresztą... przecież kupujemy bilety lotnicze, słowniki itd. nie tylko od polskich firm?
[Edited at 2010-07-24 08:52 GMT] | | | | Pages sur ce sujet: < [1 2] | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » numer VAT EU LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
| Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |