VAT 2010 - miejsce świadczenia usług informacja Ministerstwa - link
Auteur du fil: Piotr Wargan
Piotr Wargan
Piotr Wargan  Identity Verified
Pologne
Local time: 05:31
Mar 2, 2010

Ministerstwo Finansów opublikowało broszurę informacyjną pt. Główne zmiany w ustawie o podatku od towarów i usług obowiązujące od 1 stycznia 2010r. dotyczące miejsca świadczenia usług oraz obowiązków sprawozdawczych.

http://www.vat.pl/0203_miejsca_swiadczenia_uslug_2010_5980.php

Może się przyda?!

Pozdrawiam,
PW

Lenard Zwick
Lenard Zwick  Identity Verified
Pologne
Local time: 05:31
polonais vers hongrois
+ ...
VAT a Miejsce świadczenia usług - 2010 Mar 2, 2010

Szczerze mówiąc moje zębiska się wyszczerbili na tej broszurce...
Zadzwoniłem więc do Krajowej Informacji Podatkowej - mam na dniach klienta z UE, któremu muszę wystawić fakturę.
Otóż okazało się, że wystarczy, jeśli taki klient w swoim kraju jest zarejestrowany jako podatnik VAT czynny, nie musi mieć nr-u VAT-UE ("unijnego NIP-u), by można było wystawić fakturę wspólnotową bez VAT-u ("niepodlegająca ustawie o ptu, podatek VAT uiszcza nabywca").
Chwała
... See more
Szczerze mówiąc moje zębiska się wyszczerbili na tej broszurce...
Zadzwoniłem więc do Krajowej Informacji Podatkowej - mam na dniach klienta z UE, któremu muszę wystawić fakturę.
Otóż okazało się, że wystarczy, jeśli taki klient w swoim kraju jest zarejestrowany jako podatnik VAT czynny, nie musi mieć nr-u VAT-UE ("unijnego NIP-u), by można było wystawić fakturę wspólnotową bez VAT-u ("niepodlegająca ustawie o ptu, podatek VAT uiszcza nabywca").
Chwała Bogu w kraju klienta jest podgląd rejestru i podgląd podatników VAT czynnych, czyli ustalenie stanu faktycznego nie było trudne.
Nie zapytałem, czy ja muszę mieć nr VAT-UE - bo mam - więc od tej strony nie wiem, jak sprawa wygląda.

Link działający (przynajmniej teraz)
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=135&id=202976&typ=news

Pozdrówka,
ZL
Collapse

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Modérateur(s) de ce forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

VAT 2010 - miejsce świadczenia usług informacja Ministerstwa - link

TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »